NEW YORK - De van fraude verdachte Amerikaanse vermogensbeheerder Bernie Madoff zal naar verwachting volgende week schuld bekennen. Volgens juridische experts wijst de ondertekening van een rechtbankdocument door de advocaat van Madoff en het openbaar ministerie hierop.

De bekentenis zou onderdeel zijn van een afspraak met het Openbaar Ministerie. Naar verwachting krijgt de belegger in ruil daarvoor een lagere straf. Volgens de experts zal een van de eisen van de aanklagers zijn dat Madoff volledige medewerking verleent aan het onderzoek naar de vermeende fraude.

Madoff zou door middel van een soort piramidespel beleggers voor 50 miljard dollar hebben opgelicht. In december werd hij aangeklaagd voor beleggingsfraude, een delict waarop een gevangenisstraf van twintig jaar staat.

Alleen
Vooralsnog hebben de aanklagers geen andere verdachten aangewezen. Weinigen geloven echter dat Madoff de zwendel in zijn eentje kan hebben verricht. Als meer aanklachten volgen kan het nog lang duren voordat het komt tot een formele veroordeling. Eerst zouden de zaken tegen deze verdachten moeten worden afgehandeld.

Over de precieze omvang van de fraude bestaat nog steeds onduidelijkheid. Het bedrag van 50 miljard dollar is één keer door Madoff zelf genoemd, maar wordt niet ondersteund door andere gegevens. Amerikaanse experts schatten dat de uiteindelijke omvang veel lager zal blijken te zijn.