BRUSSEL - Fortis België nodigt de huidige aandeelhouders uit om 8 en 9 april te stemmen over de verkoop van grote belangen aan BNP Paribas. Topman Karel de Boeck van Fortis zei dat zondag in het VRT-programma De Zevende Dag.

De Boeck wil de stemming niet meer beperken tot de veelal gedupeerde aandeelhouders die op 14 oktober aandeelhouder waren, zoals het Brusselse Hof van Beroep had bepaald. "Dit is democratischer", zei De Boeck. "En we handelen in de geest van het arrest door de aandeelhouders te laten beslissen over de verkoop. Slechts 5 procent van de aandelen is sindsdien van eigenaar gewisseld."

Bedoeling
De Vlaamse beleggingsspecialist Paul d'Hoore voorziet echter tumult over deze keuze. Hij betwijfelt of de rechter dit heeft bedoeld. "Wie voor de geplande verkoop is, kan nu aandelen gaan kopen", zei hij. Na 14 oktober hebben speculanten de aandelen Fortis goedkoop kunnen kopen. Zij zijn waarschijnlijk erg positief over de verkoop.

De Boeck zei dat het akkoord over de verkoop in grote lijnen hetzelfde is al het akkoord dat eind februari door aandeelhouders is afgewezen. "We hebben nu minder risico met de rommelkredieten en verkopen een deel van de verzekeringstak."