AMSTERDAM - Pieter Winsemius voert de lijst met de meest invloedrijke 'duurzame' Nederlanders aan, de Duurzame 100. Hij zet zich met veel verve op de hoogste niveaus in voor duurzame initiatieven. De Duurzame 100 is een lijst van dagblad Trouw en omroep LLink.

Herman Wijffels, oud-Rabo- en Wereldbanktopman, bezet met een heel klein verschil de tweede plaats. Ad van Wijk, oprichter van energiebedrijf Econcern, staat derde, als meest daadkrachtige. Hoogleraar duurzame ontwikkeling Louise Fresco is als vijfde de hoogste vrouw op de lijst.

Winsemius, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en oud-minister van VROM, en Wijffels behalen een hoge score op de gebieden daadkracht, uitstraling, contacten, kennis en visie. Ze zijn tegelijk invloedrijk en onafhankelijk.

Koppositie kwijt
Nederland is de koppositie op het gebied van duurzaamheid kwijt. In de jaren tachtig waren 'we' gidsland, nu hebben Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje ons ingehaald.

"Voor een rijk land presteren we echt onder de maat. Juist in tijden van crisis moet je laten zien: het milieu doen we voor het echie", vindt Winsemius.

Dertien experts op het gebied van duurzaamheid hebben de Duurzame 100 samengesteld. Uitgangspunt was dat de kijk op welvaart moet veranderen, wil de aarde niet uitgeput raken.

De lijst werd vrijdagavond laat bekend. In een speciale bijlage zaterdag bij Trouw staan portretten van alle honderd mensen op de lijst.