BRUSSEL - Topman Filip Dierckx van Fortis Bank is blij met het nieuwe akkoord dat de Belgische overheid, de Franse bank BNP Paribas en Fortis Holding hebben bereikt over de verkoop van Fortis België.

Volgens de overeenkomst verkoopt de Belgische staat 75 procent van Fortis Bank in ruil voor aandelen BNP. Daarnaast verkoopt België 25 procent van de verzekeringstak van Fortis voor 1,4 miljard euro.

"Door de overeenkomst met BNP Paribas kunnen we een toekomst opbouwen in een echte Europese financiële instelling", zei Dierckx zaterdag. "Dat zal ook onze klanten ten goede komen."

Goedkeuring
De Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers is voorstander van het akkoord. "Wij gaan onze leden dan ook adviseren het akkoord goed te keuren", zei voorzitter Paul Huybrechts. "De overeenkomst is namelijk verbeterd. Er komt meer cash in de holding en de verzekeringstak wordt verder ontwikkeld."

Het advocatenbureau Modrikamen, dat een kleine groep aandeelhouders van Fortis Holding vertegenwoordigt, is tegen het akkoord omdat de overeenkomst weinig oplevert voor de aandeelhouders.

De Belgische regering en BNP Paribas bereikten eerder al een akkoord over de verkoop, maar de aandeelhouders van Fortis verwierpen dat. Daarop begon de Belgische regering nieuwe onderhandelingen.