NEW YORK - De beurzen in New York zijn vrijdag na een kleine eindsprint overwegend positief gesloten. Aan het eind van een week die werd gedomineerd door sterke koersverliezen stonden zowel technologische als financiële fondsen echter sterk onder druk.

De toonaangevende Dow-Jonesindex, die bijna de hele dag in de min stond, sloot met een kleine winst van 32,50 punten, ofwel 0,5 procent, op 6626,94 punten. De brede S&P 500-index ging met 0,83 punten (0,1 procent) omhoog tot 683,38 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging daarentegen 5,74 punten (0,4 procent) onderuit tot een slotwaarde van 1293,85 punten.

De Dow Jones verloor afgelopen week, waarin de index voor het eerst sinds 1997 onder de grens van 7000 punten dook, ongeveer 6 procent van zijn waarde. De S&P-index ging 7 procent achteruit ten opzichte van het slot vorige week vrijdag.

General Motors
Autoconcern General Motors, dat donderdag al ruim 15 procent van zijn waarde verloor, was weer de grootste verliezer van de Dow Jones. De noodlijdende autofabrikant die vreest voor zijn voortbestaan zag nog eens 22 procent van zijn beurswaarde verdampen. Een aandeel GM kostte aan het einde van de dag nog maar 1,45 dollar.

Technologieconcern Apple ging 4 procent onderuit, nadat analisten van JPMorgan Chase hun verwachtingen voor de producent van de iPod naar beneden hadden bijgesteld. Volgens de bank gaat Apple moeilijke maanden tegemoet.

Ook andere fondsen in de technologiesector hadden het zwaar. ,,Technologiefondsen deden het de afgelopen weken beter dan de rest van de markt, we zien nu dat speculanten hun geld weer terugtrekken'', aldus een Amerikaanse analist. Het aandeel IBM ging bijna 2 procent onderuit, Hewlett-Packard hield het verlies uiteindelijk beperkt tot 0,4 procent.

Crisis
Door de aanhoudende zorgen over de financiële crisis verloren ook de aandelen van belangrijke banken weer verder terrein. JPMorgan Chase leverde 4 procent van zijn beurswaarde in, Goldman Sachs verloor ruim 7 procent.

De Chemische concerns Dow Chemical en Rohm and Haas boekten wel winst, na berichten dat beide partijen weer praten over de problemen rond hun voorgenomen fusie. Dow, dat vanwege financieringsproblemen van de fusie af zou willen zien, ging bijna 10 procent omhoog, het aandeel Rohm and Haas kreeg er ruim 18 procent bij.

Biotechnologiebedrijf Genentech werd 11 procent meer waard. Het Zwitserse farmacieconcern Roche verhoogde vrijdag zijn bod op het bedrijf tot 93 dollar per aandeel.

Stijgers
De prijs van vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg met 5,8 procent tot 46,15 dollar. Olieproducenten ExxonMobil en Chevron kregen er hierdoor allebei ongeveer 3 procent bij.

Een euro kostte een uur voor het einde van de Amerikaanse handelsdag op de valutamarkt 1,2640 dollar, tegenover 1,2670 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.