AMSTERDAM - Hoe beweeglijk de aandelenmarkten ook zijn, de handel op de beurs gaat altijd door. Dat vertelt een woordvoerster van beursplatform NYSE-Euronext vrijdag in een toelichting op de ontwikkelingen op de beurs van Amsterdam waar de koers vrijdag voor het eerst sinds 1995 onder de 200 punten dook.

De AEX-index van meest waardevolle bedrijven daalde dit jaar al ruim 18 procent, maar de handel werd nog niet stil gelegd. "Je moet mensen gelegenheid bieden om te blijven handelen", aldus zegsvrouw Alice Jentink.

Verfijning
Om de handel niet te verstoren besloot de Amsterdamse beurs in 2001 tot een verfijning van het draaiboek. Een fonds dat, bij opening van de handelsdag, meer dan vijf procent daalt of stijgt krijgt een rustmoment van twee minuten. Tijdens die periode worden koop- en verkoopopdrachten gereserveerd en niet aan elkaar gekoppeld waardoor de koers kan 'afkoelen'.

Voor de AEX-fondsen geldt zelfs een nog verfijnder systeem. Bij deze zwaargewichten wordt gekeken naar individuele orders. Als een handelaar een opdracht plaatst met een prijs die buiten een bepaalde bandbreedte valt, waardoor de koers bijvoorbeeld zes procent zou dalen, krijgt de handelaar een automatische waarschuwing waarin om een bevestiging wordt gevraagd.

"Hierdoor kunnen orders die relatief heftige koersbewegingen veroorzaken eruit gepikt worden. Of je als handelaar bevestigt maakt niet uit, de handel gaat gewoon door", aldus Jentink.

Deze afkoelingsperiodes en waarschuwingen komen volgens Euronext dagelijks voor, maar tijdens de afgelopen maanden wel vaker dan normaal. Hoe vaak precies, is niet te zeggen, aangezien dit niet officieel wordt geregistreerd.

Fortis
Het daadwerkelijk opschorten van de handel in een bepaald bedrijf komt maar zelden voor. Op zes oktober vorig jaar was Fortis het laatste bedrijf dat dit overkwam, na de onrust over de overname van verschillende onderdelen van de bank.

De stillegging vond plaats door een besluit van de financiële toezichthouder AFM die Fortis dwong om belangrijke informatie openbaar te maken voordat er weer gehandeld kon worden.

Een beursbrede handelsstop is helemaal zeldzaam. De laatste keer dat de hele beursvloer stillag was tijdens de laatste negen maanden van de Tweede Wereldoorlog.