DEN HAAG - De taxibranche in Nederland heeft door de crisis te maken met een flinke terugval. Vooral de zakelijke ritten en taxiritten van en naar Schiphol zijn dramatisch teruggelopen.

Dat blijkt uit een reactie van het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Een woordvoerder zegt nog geen harde cijfers te hebben, maar schat in dat het verkeer van en naar Schiphol met de helft is teruggelopen. "Dat heeft natuurlijk alles te maken met het aantal reizigers dat ook voor de luchthaven flink is teruggelopen."

Zakelijk vervoer
Daarnaast is het zakelijk vervoer van en naar financiële instellingen flink minder. "We merken verder een terugval van klanten uit de financiële wereld, bijvoorbeeld van de bedrijven die rond de Amsterdamse Zuidas zijn gevestigd", stelt Floris Liebrand.

Hij zegt niet precies in te kunnen schatten hoe groot die terugval is. "Je ziet deze tendens in heel Europa. Overal hebben collega's er last van."

De vraag naar taxi's van particulieren loopt vooralsnog niet zo hard terug. Die is volgens Liebrand nog maar een klein beetje teruggelopen. Hij kan zich voorstellen dat mensen daar nu wat op besparen. "De taxi is natuurlijk een luxere vorm van vervoer, dan willen mensen daar iets sneller op bezuinigen."