AMSTERDAM -Vier studenten lanceren donderdag Yunoo, een webapplicatie waarmee gebruikers snel inzicht kunnen krijgen in hun persoonlijke financiën. De oprichters dromen van een internationale doorbraak.

Yunoo komt voort uit Qash, de werknaam van een project van vier studenten van de Universiteit Utrecht. Ondernemer Patrick van der Tuin kwam met de studenten in aanraking en besloot om de eerste financiering te verstrekken om er een echt bedrijf van te maken.

Inmiddels is hij directeur van Yunoo. Van der Tuin: "Toen ik met de jongens in aanraking kwam had ik al zo'n tien jaar ervaring in de financiele dienstverlening. Ik vond het project een uitgelezen kans en besloot om daar actief aan bij te gaan dragen."

Doelgroep
"Onze doelgroep bestaat op dit moment uit iedereen die internetbankiert, dat zijn er in Nederland alleen al ruim acht miljoen", aldus Van der Tuin.  Bij Yunoo kun je je gegevens van je internet betaaltransacties uploaden, waarna Yunoo automatisch inzicht verschaft in je in- en uitgaven. De idee van Yunoo sluit goed aan bij initiatieven van de overheid om burgers meer inzicht te geven over hun uitgaven.

Veiligheid
De veiligheid van Yunoo lijkt te worden gegarandeerd, voor zover mogelijk. Van der Tuin: "Wij gebruiken dezelfde beveiligde verbinding als internetbankieren,
daarnaast worden we dagelijks door bedrijven als Mcafee gecheckt op veiligheid en onze data wordt ook nog eens volledig versleuteld."

Verder vraagt de site geen toegang tot je bankgegevens, je kan het zelf allemaal regelen door de gegevens te downloaden en aan Yunoo door te sturen. Bedoeling is dat de website binnen een maand adviezen gaat uitbrengen hoe je geld kunt besparen. Via een online gemeenschap, waarvan de bedoeling is dat mensen elkaar tips gaan geven waarop bespaard kan worden.

Het verdienmodel van Yunoo is gebaseerd op betaalde versies met uitgebreide mogelijkheden en anderzijds een bijdrage die wordt betaald door gebruikers, als Yunoo besparingen realiseert. Van der Tuin;" Onze doelstelling is om in 2009 de kritische massa te gaan bereiken. In 2010 komen we dan met de betaalde versies en gaan we internationaal uitrollen."