AMSTERDAM – Minister Jacqueline Cramer van Milieu waarschuwt bedrijven die in de economische crisis hun milieubeleid op een laag pitje zetten. In een opiniestuk in dagblad Trouw schrijft de PvdA-minister dat het juist nu belangrijk is om werk te maken van energiebesparing en van stroomopwekking uit wind, zonlicht en schone biobrandstoffen.

Dankzij de economische crisis liggen de klimaatdoelen binnen handbereik, maar voor de milieuminister is dat geen reden om zich in haar "gniffelend in haar handjes te wrijven".

"Juist door de kredietcrisis lopen we het risico dat de consument de aanschaf van een zuinige auto uitstelt en doorrijdt in dat oude, rokende dieseltje", schrijft de PvdA-minister.

Rode cijfers
Cramer vermoedt dat als de economie weer aantrekt het klimaat in de rode cijfers belandt. Ze wil dat het kabinet nu de stap zet naar een groene en schone economie. "Dat vergt keuzes waar de wederopbouwgeneratie zich ook voor gesteld zag. Zij besloot de verouderde textielindustrie niet met honderden miljoenen overheidsgeld te hulp te schieten. De bakens konden beter verzet worden naar andere sectoren."

"Zulke keuzes zijn nu weer noodzakelijk. Bedrijven die werken aan innovatie, nieuwe technologieën en energiebesparing hebben de toekomst. Wie nu achterblijft betaalt de rekening als het straks weer beter gaat."