AMSTERDAM - Het feit dat de AEX-index vrijdagmorgen voor het eerst in veertien jaar onder de 200 punten terecht kwam wordt grotendeels veroorzaakt door de onrust rond ING en Aegon. "Beleggers maken zich zeer veel zorgen dat de financials ING en Aegon dit weekend genationaliseerd zullen worden", zegt vermogensbeheerder Fred Huibers vrijdag.

Er wordt al weken gespeculeerd over de mogelijkheid dat de staat ingrijpt bij de financiële instellingen. Daarnaast maakte het aandeel ING een snoekduik na berichten dat ING geen rente zou gaan betalen op een obligatielening en dat topman Hommen naar de Verenigde Staten was afgereisd om hulp te vragen. Aegon probeerde beleggers vrijdag gerust te stellen door te berichten dat de rente op deze eeuwigdurende leningen ('perpetuals') altijd zal worden betaald.

Negatief
Een eventuele nationalisatie pakt waarschijnlijk zeer negatief uit voor de aandeelhouders, stelt Huibers, werkzaam bij het Haags Effektenkantoor. "Als mensen bang zijn dat een bedrijf morgen niet meer bestaat, is het vertrouwen zoek".

Of de dalende koersen juist bijdragen aan een versnelde nationalisatie, valt lastig te zeggen. "Het is een soort self-fullfilling-prophecy", zegt Huibers.

Bestuursvoorzitter Nick Jue van ING Nederland probeerde de onrust rond een mogelijke staatsingreep eind februari in te dammen. "Het lost niks op. Het wordt er niet makkelijker op", zei Jue over nationalisatie. "We zijn een gezond bedrijf in zwaar weer."