AMSTERDAM - De pc-verkopen zijn in het vierde kwartaal van 2008 wereldwijd met 1,9 procent gedaald. Onderzoeksbureau IDC verwacht dat de verkoop in de eerste 6 maanden van 2009 met ruim 8 procent zullen dalen.

Na vijf jaar van onafgebroken groei in de pc-verkopen benadrukt IDC dat de huidige crisis toch ook zijn neerslag heeft op de pc-industrie. IDC verwacht echter niet dat de huidige daling in verkopen ernstige gevolgen zal hebben voor pc-fabrikanten

De computer-industrie gaat een moeilijke periode tegemoet, toch zijn er wel een aantal redenen waarom de pc-markt niet zo'n dramatische periode tegemoet gaat als tijdens de recessie in 2001", aldus Loren Loverde van IDC tegenover de Telegraaf.

Minder gevolgen
Het gebruik van pc's is in de afgelopen jaren explosief gestegen en hierdoor zal de industrie de gevolgen van deze recessie minder voelen. Ook speelt de prijs een rol, een personal computer kost nu ongeveer de helft minder dan tijdens de vorige recessie in 2001.

Onlangs maakte ook Gartner al bekend dat het een daling in de pc-verkopen verwacht. Gartner sprak van een verwachte daling van 11,9 procent.

© NUzakelijk/Jaap Schneider