DEN HAAG - Telecomconcern KPN heeft besloten om de voorlopige belastingaanslag van 2009 dit kwartaal in een keer vooruit te betalen. Het bedrijf stelt tijdelijk te beschikken over een ruimere kaspositie. Ook kan het concern naar eigen zeggen rekenen op een korting van 10 miljoen euro.

Dit liet KPN vrijdag weten. Het gaat om een voorlopige aanslag van 598 miljoen euro. Voorheen betaalde KPN vennootschapsbelasting op maandelijke basis.

KPN is een van de grotere belastingbetalers in Nederland. In september vorig jaar ging minister Bos van Financiën ervan uit dat de vennootschapsbelasting in 2009 ruim 18 miljard euro zou opleveren. Door de sterke economische neergang is een lagere opbrengst waarschijnlijker geworden.

Weinig last
KPN stelde eind januari bij de presentatie van de jaarcijfers nog weinig last te hebben van de economische crisis. Consumenten leken niet te bezuinigen op hun telecomuitgaven. "Bellen en internet zijn een soort basisbehoefte geworden", stelde topman Ad Scheepbouwer toen.

Een woordvoerder van KPN zei vrijdag dat KPN in de positie verkeert om de betaling in een keer te doen. "In deze tijden is het handig om je geld actief in te zetten in plaats van het op de bank te zetten. Voordeel is dat dit ons ook een korting oplevert."

KPN genereerde vorig jaar een vrije kasstroom van 2,6 miljard euro tegen ruim 2,3 miljard euro in 2007. Als gevolg van de vooruitbetaling zal de vrije kasstroom dit jaar op kwartaalbasis een grotere fluctuatie vertonen, aldus het bedrijf.