PEKING - De Chinese economie vertoont al tekenen van herstel als gevolg van de steunmaatregelen die de regering eerder heeft genomen. Dat zeiden vrijdag verscheidene Chinese topfunctionarissen, die zich optimistisch toonden over de economische ontwikkelingen.

Gouverneur Zhou Xiaochuan van de centrale bank liet weten dat "de economische cijfers zich stabiliseren en herstellen, wat betekent dat het beleid effect begint te sorteren". Zhou sprak daags nadat de Chinese premier Wen Jiabao zei dat zijn land bereid was het begrotingstekort op te rekken om de economie te stimuleren. China heeft reeds 600 miljard dollar uitgetrokken om de economie op te krikken.

Voorman Zhang Ping van de Chinese ontwikkelings- en hervormingscommissie verklaarde dat "onze economische vooruitzichten voor de lange termijn niet zijn veranderd" en dat de maatregelen die tot nu toe zijn genomen voldoende zijn om de crisis te boven te komen.

Extra steunmaatregelen
De functionarissen sloten overigens niet uit dat er nog extra steunmaatregelen zullen worden genomen om het herstel verder te bevorderen.

Deze week leken enkele cijfers over de Chinese economie te duiden op verbetering van de situatie. Zo zou de industriële productie in januari iets hoger zijn uitgekomen dan het lage niveau van de maanden daarvoor. Analisten waarschuwen echter voor te veel optimisme, vooral omdat in de belangrijkste exportmarkten van China de recessie nog in alle hevigheid woedt.