MECHELEN - Biotechnologiebedrijf Galapagos heeft het verlies afgelopen jaar met een derde teruggebracht tot 14,6 miljoen euro. Het bedrijf bevestigde de verwachting dit jaar een omzet van 100 miljoen te halen.

Deze omzet in combinatie met een strenge kostenbeheersing leiden ertoe dat het bedrijf dit jaar naar verwachting 7 miljoen euro opmaakt, waarmee de kaspositie zal slinken tot ongeveer 20 miljoen euro. Eind 2008 had het bedrijf nog 27,3 miljoen euro in kas, iets meer dan de helft van het bedrag eind 2007.

Galapagos haalde afgelopen jaar, zoals eerder bekendgemaakt, een omzet van 77 miljoen euro. Dit is 17 procent meer dan een jaar eerder.

Servicedivisie
De servicedivisie BioFocus DPI boog het verlies van 2007 om in een winst van 3,4 miljoen euro, vooral door betere marges en het afstoten van verlieslijdende activiteiten. Het bedrijf verwacht dat de divisie dit jaar een hogere bijdrage gaat leveren aan het resultaat. De onderzoeksresultaten en de inkomsten van de servicedivisie moeten het bedrijf dit jaar in de top van de Europese biotechsector plaatsen, aldus Galapagos.

Het bedrijf financiert zijn onderzoeksprogramma's vooral met de inkomsten uit strategische allianties met farmaceutische bedrijven en de winst van de servicedivisie. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling liepen in 2008 op tot 38,7 miljoen euro. Dat was een lager bedrag dan de verwachte 50 miljoen euro, onder meer doordat minder personeel nodig was.

In 2009 wil Galapagos met drie geneesmiddelen de duurdere klinische onderzoeksfase ingaan, waaronder een medicijn voor reuma.