ROTTERDAM - In evenementencomplex Ahoy in Rotterdam is donderdag de vijfde editie van Skill Masters begonnen. De beroepenmarkt voor vmbo- en mbo-leerlingen en werkzoekenden verwacht duizenden starters op de arbeidsmarkt.

Zij kunnen terecht bij meer dan zestig werkgevers die op hun beurt hopen meer dan drieduizend vacatures in te vullen. "Wij merken hier eigenlijk niets van de kredietcrisis en alle problemen op de arbeidsmarkt", vertelt voorlichtster Marjolein Bos.

"In bijvoorbeeld de techniek en de zorg worden nog steeds heel veel mensen gezocht. Daar heeft de kredietcrisis niets aan veranderd." De bedoeling van Skills Masters is meer aandacht te besteden aan weinig bekende en ondergewaardeerde ambachten.

Cocktails
Zo kunnen tieners die zich oriënteren op de arbeidsmarkt zelf ervaren hoe bepaalde ambachten in hun werk gaan. "Bij horecastands kunnen ze zelf cocktailshaken, bij een bloemenstal zelf bloemschikken en bij een grafische vormgever een zelfgemaakte game spelen", legt Bos uit. "Op deze manier krijgen zij actief een goed beeld van de beroepen die voor hen openliggen. Dat maakt meer indruk dan wanneer je alleen een foldertje meegeeft."

De banenbeurs, die tot en met zaterdag duurt, trekt de afgelopen jaren meer dan 25.000 bezoekers. Mbo'ers strijden ook met elkaar om de nationale titel in hun vak: van het NK horeca tot het NK hoefsmeden. Ook geeft jongerenzender FunX workshops radio en televisie maken. De uitzendingen van de omroep komen de komende drie dagen ook vanaf Skills Masters.

"We proberen een positief beeld te geven van leuke beroepen waar jongeren een goede boterham mee kunnen verdienen", vat de woordvoerster samen. "Mensen praten elkaar al veel te veel in de put in deze tijden van recessie. Het is echt niet alleen maar kommer en kwel op de arbeidsmarkt."