NEW YORK - De beurzen op Wall Street staan donderdag in navolging van de koersverliezen in Europa fors in de min. Zorgen over de toekomst van belangrijke concerns als General Motors zetten de koersen over een breed front onder druk.

 De beurzen op Wall Street staan donderdag in navolging van de koersverliezen in Europa fors in de min. Zorgen over de toekomst van belangrijke concerns als General Motors zetten de koersen over een breed front onder druk.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot 4,1 procent (281,40 punten) lager op 6594,44 punten. De breed samengestelde S&P 500-index eindigde op 682,55 punten, een verlies van 4,3 procent (30,32 punten). Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 4 procent (54,15 punten) op 1299,59 punten. De Nasdaq sloot daarmee op het laagste punt sinds maart 2003.

General Motors
Het aandeel General Motors ging 15,5 procent onderuit. Het autoconcern zei in het donderdag gepubliceerde jaarverslag ,,ernstige twijfels'' te hebben of het in zijn huidige vorm kan voortbestaan. Het bedrijf vreest failliet te gaan als er niet snel een einde komt aan de torenhoge verliezen.

Om de ondergang te voorkomen wil het bedrijf nog eens 7,7 miljard dollar steun vragen aan de Amerikaanse overheid. De schuld van GM aan de overheid zou daardoor oplopen tot 30 miljard dollar in 2011. ,,Als we er om welke reden dan ook niet in slagen voldoende fondsen te krijgen, kunnen we niet doorgaan als bedrijf en kunnen we gedwongen worden bescherming te zoeken in een faillissement'', aldus GM.

Financiële sector
Banken en verzekeraars zaten ook weer in de hoek waar rake klappen vielen. De zorgen van beleggers over het financiële systeem blijven aanhouden. Het aandeel van de Amerikaanse bank Citigroup daalde fors en dook zelfs even onder de 1 dollar. Vorig jaar was het aandeel van Citigroup, voor de crisis de grootste bank ter wereld, op zijn hoogtepunt meer dan 27 dollar waard.

Branchegenoten JPMorgan Chase en Bank of America daalden met respectievelijk 14 en 12 procent. Verzekeraar AIG, waarvan eerder deze week bekend werd dat het opnieuw miljardensteun van de Amerikaanse overheid krijgt, dook 19 procent in de min.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde met 3,9 procent tot 43,62 euro. De daling zette druk op de koersen van de belangrijke oliemaatschappijen. ConocoPhilllips, Exxon Mobil en Chevron gingen tussen de 4,5 en 5,3 procent achteruit.

Optimisme
Maar er was ook goed nieuws. Supermarktketen Wal Mart was met een winst van bijna 3 procent een van de weinige positieve uitzonderingen van de Dow-Jones. Het concern profiteert door zijn lage prijzen van de moeilijke economische omstandigheden en wist in februari weer meer te verkopen dan analisten hadden verwacht.

Ook werden er beter dan verwachte macrocijfers bekendgemaakt. De fabrieksorders in de Verenigde Staten zijn in januari met 1,9 procent gedaald. Analisten gingen uit van een daling met 3,5 procent.

De euro kostte op de valutamarkt 1,2549 dollar, tegenover 1,2560 bij het slot van de Europese beurzen.