AMSTERDAM - Beleggers negeerden de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag volledig. De neergaande spiraal van deze week werd na de onderbreking van woensdag weer voortgezet en de koersen gingen over een breed front omlaag.

De Amsterdamse AEX-index verloor 11 punten (5,2 procent) tot 200,58 punten. De MidKap met het Amsterdamse middensegment ging 4,2 procent terug tot 269,28 punten. De beurzen van Parijs en Londen sloten 4 en 3,2 procent lager. De beurs in Frankfurt zakte zelfs 5 procent.

Renteverlaging
De ECB maakte donderdag bekend de rente met 50 basispunten te verlagen tot 1,5 procent. Normaal gesproken zijn renteverlagingen goed nieuws voor de aandelenmarkten. De gedachte is dat een lagere rente de economie en daarmee de bedrijfswinsten stuwt.

Ook de Bank of England verlaagde de rente, zoals verwacht, met een half procentpunt tot 0,5 procent. Zowel de rente in de eurozone als in het Verenigd Koninkrijk staat nu op het laagste niveau ooit.

Beurzen
Sinds half februari zitten de Europese beurzen in een neergaande trend. Vorige week bereikte de AEX-index het laagste niveau sinds eind 1995. Deze week werd de daling voortgezet met stevige verliezen.

De financiële fondsen behoorden donderdag weer tot de grootste verliezers. ,,De financiële sector blijft een rampenfestijn'', zei handelaar Erik Nugteren van De Vries & Co. ING verloor 18,3 procent. Verzekeraar Aegon daalde met 16,2 procent. In de MidKap was SNS Reaal een van de grootste dalers met een min van 9,9 procent.

Een directe aanleiding voor de dalingen was er volgens Nugteren niet. ,,Het blijft de sector waar de klappen vallen.'' Ook het nieuws dat de ING-top aandelen ING heeft ingekocht, kon beleggers geen vertrouwen geven. ,,Dat deed de Fortis-top ook toen het aandeel nog op 10 euro stond, dus dat zegt niets'', aldus Nugteren.

Bouwsector
Bouwbedrijf BAM bungelde met een verlies van 21,8 procent onderaan de AEX-index. Het bedrijf liet vanwege de snel verslechterde marktomstandigheden de winst en omzetdoelstellingen voor dit jaar los.

Grondstofaandelen werden donderdag teruggezet, na hun sterke winsten van woensdag. In Amsterdam verloren Shell en ArcelorMittal respectievelijk 8,5 en 2,8 procent.

De enige winnaar van de Amsterdamse hoofdindex was de producent van navigatieapparatuur TomTom. Het aandeel sloot 0,3 procent hoger.

De euro deed 1,2560 dollar, tegen 1,2600 dollar aan het slot van de Europese handel woensdag.