UTRECHT - Rabobank heeft vorig jaar een winst van 2,8 miljard euro behaald. Dat is 2 procent meer dan in 2007, toen de winst uitkwam op 2,7 miljard euro. Het eigen vermogen van de coöperatieve bank steeg met 7 procent tot 33,5 miljard. Dat maakte Rabobank donderdag bekend.

De baten namen bij de bank met 6 procent toe tot 11,7 miljard euro. De toevertrouwde spaargelden stegen met 13 procent tot 114,7 miljard euro. Het bedrag dat Rabobank uitleende aan het midden- en kleinbedrijf nam met 21 procent toe tot 55,7 miljard euro.

Rabobank spreekt van "een goede prestatie", gezien de marktomstandigheden. "Het jaar 2008 mag met recht historisch worden genoemd. De subprimecrisis in de Verenigde Staten escaleerde tot een diepgaande, wereldwijde, financiële en helaas nu ook economische crisis", zei bestuursvoorzitter Bert Heemskerk.

Tweede jaarhelft
De crisis raakt Rabobank wel. In de tweede jaarhelft werd de winst met 700 miljoen euro gedrukt door de onrust op de financiële markten. In de eerste jaarhelft had Rabobank al een last genomen van een half miljard euro. Bovendien werden de resultaten positief beïnvloed door enkele meevallers uit verkopen, zoals beleggingsbank Alex.

Toch mogen de resultaten van Rabobank zeer solide worden genoemd in deze lastige economische tijden, zeker in vergelijking met andere banken. Branchegenoten ING, SNS Reaal en het kleinere Kas Bank belandden vorig jaar in de verliezen. ING en SNS Reaal moesten bovendien financieel geholpen worden door de staat.

Heemskerk
Volgens Heemskerk komen "juist in deze moeilijke tijden" de sterke punten van de coöperatieve bank duidelijk naar voren. "Onze maatschappijgeoriënteerde Rijnlandse cultuur, onze democratische overlegstructuur, ons prudent risicomanagement, ons duurzame beloningsbeleid. Dit alles in combinatie met een sterke financiële performance en solvabiliteit maken dat Rabobank stabiel is blijven presteren", aldus de topman.

Ook in 2009 rekent de bank erop dat de "solvabiliteit en liquiditeit goed op peil blijven". De bank denkt dat de wereldeconomie pas in 2010 opkrabbelt.