AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met 50 basispunten verlaagd naar 1,5 procent. Hiermee komt de rente uit op het laagste niveau sinds de start van de euro.

Met renteverlagingen beoogt de ECB de economie een stimulans te geven. Een verlaging van de rente maakt het lenen van geld goedkoper. Het rentebesluit van de ECB is in lijn met de verwachting van analisten, die al op een verlaging met 50 basispunten gerekend hadden.

Krimp
ECB-president Jean-Claude Trichet liet in een toelichting weten dat de bank als gevolg van de sterke achteruitgang van de wereldeconomie en -handel de verwachting voor de groei van de economie van de eurozone naar beneden bijstelt. De ECB denkt dat de eurozone-economie dit jaar met 2,2 tot 3,2 procent krimpt. Voor 2010 varieert het groeipercentage van min 0,7 tot 0,7 procent.

Eerder ging de ECB er van uit dat de Europese economie dit jaar met 1 procent zou krimpen en volgend jaar weer met 0,5 tot 1,5 procent zou groeien.

Trichet merkte verder op dat het risico op inflatie sterk is afgenomen, onder meer door dalende grondstofprijzen en de gevolgen van de economische neergang. De geldontwaarding blijft volgens hem zowel dit jaar als volgend jaar zeker onder de 2 procent.

Engeland
In Engeland heeft de Britse centrale bank vanmiddag eveneens de rente teruggeschroefd met 50 basispunten, om op 0,5 procent uit te komen, het laagste niveau ooit. Ook hier was de verlaging in overeenstemming met de gemiddelde verwachting van analisten.

Daarnaast maakte de Bank of England (BoE)bekend overheidsobligaties ter waarde van 75 miljard pond van banken over te kopen, om ervoor te zorgen dat banken over meer liquide middelen kunnen beschikken. De Britse economie heeft te kampen met een stevige recessie.