AMSTERDAM - Rusland dreigt opnieuw de gaslevering aan doorvoerland Oekraïne stop te zetten. Premier Vladimir Poetin heeft het land nog tot zaterdag 7 maart de tijd gegeven om de rekening van februari te betalen.

Volgens persbureau Associated Press zal het voor Oekraïne niet eenvoudig worden de gasrekening te voldoen, omdat het land in ernstige financiële problemen verkeert als gevolg van de crisis.

De Oekraïense energiemaatschappij Naftogaz heeft tegenover Russische media gesteld de rekening donderdag nog te betalen. Bovendien zou het bedrijf naar eigen zeggen het grootste gedeelte van zijn schuld al betaald hebben.

Dichtdraaien
Een groot gedeelte van het gas dat van Rusland naar Europa vervoerd, gaat via Oekraïne. Een hoog oplopend conflict over betalingen draaide eerder deze winter uit op het gedurende twee weken dichtdraaien van de gaskraan. Hierdoor moesten veel Europese landen het zonder gas stellen.

Woensdag is de nationale veiligheidsdienst van Oekraïne het hoofdkantoor van het staatsgasbedrijf binnengevallen. De inval vond plaats in het kader van een onderzoek naar mogelijke diefstal van Russisch gas bedoeld voor Europa.