DETROIT - Autofabrikant General Motors heeft "ernstige twijfels" of het in zijn huidige vorm zal kunnen voortbestaan. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het noodlijdende autoconcern donderdag presenteerde.

GM en accountantskantoor Deloitte & Touche, dat de jaarrekening voor het concern opstelde, vrezen dat het bedrijf failliet gaat als het er niet in slaagt op korte termijn een einde te maken aan zijn torenhoge verliezen. Het concern beschikte naar eigen zeggen in het laatste kwartaal van vorig jaar al over te weinig geld om de productie voort te zetten.

Om de ondergang te voorkomen wil het bedrijf nog eens 7,7 miljard dollar steun vragen aan de Amerikaanse overheid. De schuld van GM aan de overheid zou daardoor oplopen tot 30 miljard dollar in 2011. GM wil ook 6 miljard dollar vragen aan buitenlandse overheden, waaronder Canada, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden en Thailand.

Faillissement
"Als we er om welke reden dan ook niet in slagen voldoende fondsen te krijgen, kunnen we niet doorgaan als bedrijf en kunnen we gedwongen worden bescherming te zoeken in een faillissement", aldus GM. Dat zou volgens het concern onder meer kunnen leiden tot inkrimping van de buitenlandse bedrijven.

Het Duitse dochterbedrijf Opel wil met steun van Europese overheden al minder afhankelijk worden van GM. Hiervoor denkt het 3,3 miljard euro nodig te hebben van Duitsland en andere landen waar Opelfabrieken staan. De Duitse regering vindt de toekomstplannen van Opel vooralsnog echter te vaag om een besluit over eventuele steun te kunnen nemen.

Basis
"Wat we tot nu toe hebben is geen werkbare basis voor een beslissing", stelde minister van Financiën Peer Steinbrúck donderdag op de Duitse radio. "We mogen geen onverantwoordelijke beslissingen nemen."

Europees Commissaris Gúnter Verheugen (Industrie) wil de ministers van Economische Zaken van de Europese landen waar fabrieken van Opel gevestigd zijn samenbrengen voor een mini-top om te praten over een oplossing van Opels problemen. Volgens hem moet er dan wel een duidelijke kans zijn dat het bedrijf kan overleven. "Het heeft geen zin het bedrijf voor een paar maanden overeind te houden, we moeten een oplossing hebben die op lange termijn gezond is", aldus Verheugen.