AMSTERDAM - Gratis internetten in de trein is riskant. De mobiele internetverbinding, die nu als proef beschikbaar is in de trein tussen Groningen en Leeuwarden, blijkt op het gebied van beveiliging nog wel wat te wensen over te laten.

Onderzoek van NOS Headlines heeft aangetoond dat het heel eenvoudig is om in te loggen in de router. Hierdoor zou zichtbaar zijn welke websites andere reizigers bezoeken en, bij onversleutelde verbindingen, zou het mogelijk zijn om wachtwoorden te achterhalen. Volgens een woordvoerder van KPN is het probleem met de router inmiddels hersteld.

De proef, die wordt uitgevoerd door vervoersbedrijf Arriva, loopt sinds drie weken. Telecomconcern KPN, medeverantwoordelijk voor de test, benadrukt dat het alleen nog maar om een proef gaat. Bovendien zou internet in de trein vergelijkbaar zijn met met een gesprek in een café, dat ook kan worden afgeluisterd. 

Intercity
Ook de NS is bezig met de uitwerking van plannen voor internet in de trein. Vanaf volgend jaar komt er naar verwachting internet in intercity treinen. Het is nog niet bekend of dit gratis zal zijn.