AMSTERDAM - Het werk van financieel directeuren wordt wereldwijd dagelijks bepaald door de economische crisis, maar in het eerste kwartaal van 2009 lijkt een dieptepunt te worden bereikt. Dat meldt de Universiteit van Tilburg in het kader van het kwartaalonderzoek CFO Survey.

"De resultaten van dit kwartaal geven reden tot optimisme", stelt Kees Koedijk, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. "Economisch herstel zal zeker nog op zich laten wachten, maar de financieel directeuren lijken aan te geven dat we het ergste hebben gehad."

Lang
De weg omhoog is nog wel lang; de recessie duurt nog zeker tot het einde van dit jaar, voorspellen de 'Chief Financial Officers'(CFO's). Ook verwachten zij in 2009 fors te moeten snijden in personeel en investeringen. Verder voorzien zij een sterke daling van de winsten.

De bestuurders zijn opmerkelijk eensgezind; zowel in de VS, Azië als in Europa geloven CFO's dat hun economie pas in 2010 zal gaan herstellen. Volgens de Europese CFO's zal de recessie gemiddeld nog 16 maanden duren.

Vertrouwen
Het vertrouwen in de overheid is niet om over naar huis te schrijven. Alleen in China gelooft een meerderheid dat financiële steun van de overheid een positief effect heeft op de economie. In Europa denkt minder dan de helft van de CFO's dat financiële steunmaatregelen soelaas zullen bieden.

Voor het onderzoek worden ruim 1200 CFO's, van uiteenlopende bedrijven en overheidsinstellingen, vragen voorgelegd over hun verwachtingen voor de economie. Naast de Universiteit van Tilburg doen ook het Amerikaanse Duke University en CFO Magazine mee aan het onderzoek.