AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar de brandstofprijzen aan de pomp. Aanleiding vormen verdenkingen dat de gekelderde olieprijs niet wordt doorberekend aan automobilisten.

Dit zou blijken uit correspondentie van EU-commissaris Neelie Kroes, die in handen is van The Times.

In de stukken onthult Kroes dat de commissie de relatie tussen groothandelsprijzen van brandstof en pompprijzen in Europese landen onder de loep gaat nemen. Verschillende brancheverenigingen hebben hier al voor gepleit.

Aanpakken
Kroes waarschuwt dat de commissie "in de startblokken staat om actie te ondernemen om eventuele overtredingen van de mededingingswetgeving binnen deze markten aan te pakken en consumenten te beschermen". 

Er bestaat al langere tijd bezorgdheid rond de pompprijzen die nog altijd omhoog kruipen in EU-landen, ondanks de stabiele olieprijs, die al maanden rond de 45 dollar per vat schommelt.

Verdenking
In Nederland vertonen de brandstofprijzen sinds het begin van dit jaar weer een stijgende lijn, na een periode van daling, zo blijkt uit gegevens van United Consumers.

De landen die de meeste verdenking op zich hebben geladen zijn echter Portugal en Oostenrijk. Daar hebben nationale mededingingsautoriteiten al een onderzoek op poten gezet.