AMSTERDAM - Kredietverzekeraar Atradius verwacht dat de verzekeringspremies dit jaar verder zullen stijgen. Dit liet het bedrijf woensdag weten bij de publicatie van de jaarcijfers over 2008.

Volgens Atradius zal de wereldwijde economische recessie ertoe leiden dat zijn verzekerden te maken krijgen met meer klanten die hun rekeningen niet kunnen betalen. Hierdoor neemt het aantal claims toe. Om dit te kunnen betalen is Atradius naar eigen zeggen genoodzaakt de premies te verhogen.

Door een scherpe stijging van het aantal claims heeft Atradius over 2008 een nettoverlies geleden van 193,4 miljoen euro. De verhouding tussen de ingediende claims en door verzekerden betaalde premies steeg van 42,4 procent naar 97,4 procent.

Bij het bedrijf kunnen ondernemers zich onder meer verzekeren tegen het risico dat buitenlandse klanten niet betalen. Atradius heeft op deze markt in Nederland een marktaandeel van 60 procent.

De kredietverzekeraars zijn al enige tijd bezig met het verhogen van hun premies. Coface verhoogde vorig jaar al tot twee keer toe met 10 procent. Atradius verhoogde begin 2009 al met 15 procent.