Wil je succesvol zijn als zelfstandig ondernemer, dan zul je moeten bikkelen en buffelen, ploeteren en zwoegen. Zeker in het begin zal alles even moeten wijken voor jouw ding en jouw ambitie.

Ik word wakker met mijn voorhoofd op mijn toetsenbord. Het is half 1 's nachts. Ik ben uitgeput, uitgeteld. Ooit had ik een leuk en druk sociaal leven.

Ik ging borrelen, sporten, lunchen, shoppen, uit eten, stappen, uitwaaien op het strand. De afgelopen weken bestond mijn sociale leven uit wat verontruste ‘leefjenogberichten' van vrienden en familie op mijn voicemail, wat krabbels op Hyves, wat smsjes links en rechts.

Afhaalchinees
De pizzakoerier sprak ik vaker dan mijn beste vriendin. Mijn dagelijkse portie sport bestond uit een gehaaste wandeling naar de afhaalchinees, of de supermarkt voor weer een stoommaaltijd. Weekends veranderden ongemerkt in gewone werkdagen, de gewone werkdagen werden opgerekt tot in de late uurtjes.

Mijn bureau ligt bezaaid met mapjes, to do lijstjes en vooral heel veel papieren. De druk is groot, de lat ligt hoog, de investeringen en de verwachtingen nog veel hoger. Opeens zijn we op het punt beland dat we onze ambitieuze plannen moeten waarmaken. Naar de adverteerders, onze financier en natuurlijk de toekomstige abonnees. Het opstarten van ons nieuwe vakblad wordt in de beautybranche nauwlettend, zo niet met argusogen gevolgd.

Bikkelen
De afgelopen weken was zo'n periode van bikkelen en buffelen, ploeteren en zwoegen, maar de adrenaline gierde door ons lijf. Het is kicken om je eigen blad vorm te geven, te vullen en vorm te zien krijgen. Artikelen schrijven en redigeren, fotoshoots regelen, freelancers selecteren en aansturen, de art direction begeleiden, de website ontwikkelen, de marketingmachine op volle toeren laten draaien, adverteerders binnenhalen, abonnees werven, vakbeurzen voorbereiden, mailings versturen en intensief contact met de drukkerij.

Daarnaast het oprichten van de BV bij de notaris, bankverklaringen, de liquiditeitsbegroting, het budget bewaken, inschrijving bij de Kamer van Koophandel en aanmelden bij de belastingdienst en nog 1001 andere belangrijke zaken regelen en vooral veel knopen doorhakken.

Blad
Maar nu is het klaar. De BV is vorige week officieel opgericht, en vandaag gaat ons gloednieuwe vakblad naar de drukkerij. We kunnen er niets meer aan veranderen, maar dat hoeft ook niet. Het is nog gaver geworden dan we hadden verwacht. Bladen maken is ons ding, en onze ambitie maken we nu waar. Moe maar voldaan doe ik het licht uit van mijn kantoor.

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie, directeur van de Beauty Media Group en uitgever/hoofdredacteur van een gloednieuw vaktijdschrift voor de beautybranche. Voor meer informatie: www.idb-communicatie.nl .