BUNNIK - Bouwbedrijf BAM heeft vorig jaar flink last gehad van een waardedaling van het Britse pond sterling. De omvang van het orderboek daalde daardoor met 1 miljard euro tot 13,1 miljard euro.

De winst- en omzetdoelstellingen voor dit jaar worden losgelaten. Dat heeft BAM donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers.

BAM bevestigde donderdag opnieuw dat de economische omstandigheden in de vijf thuismarkten, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, Ierland en Duitsland, in hoog tempo zijn verslechterd.

Gekanteld
Volgens BAM waren de vooruitzichten voor alle markten halverwege 2008 nog redelijk gunstig. Eind 2008 is dit beeld echter gekanteld. "De bouwbranche ondervindt in toenemende mate de gevolgen van de economische teruggang."

De crisis heeft in eerste instantie vooral de vastgoedtak van het bedrijf geraakt. BAM heeft de eigen doelstelling om 3400 woningen uit eigen ontwikkeling te verkopen, niet gehaald. De teller bleef steken bij 3231 huizen, 40 procent minder dan een jaar eerder. De winst voor belasting daalde bij de vastgoeddivisie tot iets meer dan 20 miljoen euro van bijna 96 miljoen euro een jaar eerder.

De verslechtering van de markt maakte het voor BAM noodzakelijk 100 miljoen euro op de boekwaarde van dochterbedrijf AM af te schrijven. BAM had al enkele jaren een belang in de projectontwikkelaar van 51 procent en oefende in februari van dit jaar de optie uit om de resterende 49 procent te kopen.

Nettowinst
Door die last kwam de nettowinst van BAM fors lager uit dan de gemiddelde verwachting van analisten. Onder de streep bleef 161,9 miljoen euro over, terwijl analisten rekenden op 265 miljoen euro. In 2007 haalde het bedrijf een nettowinst van 268,3 miljoen euro. De omzet steeg vorig jaar licht, naar 8,83 miljard euro van 8,53 miljard euro.

BAM gaf geen winstverwachting voor dit jaar vanwege de aanhoudende onzekerheid over de toekomstige marktontwikkelingen. Wel stelde het bedrijf dat de in 2006 geformuleerde winst- en omzetdoelstellingen voor dit jaar in het huidige klimaat buiten bereik zullen blijven. BAM mikte op een omzet van 10 miljard euro.