WASHINGTON - De economische omstandigheden in de Verenigde Staten zijn in de afgelopen twee maanden verder verslechterd. ,,De verslechtering was breed gedragen.'' Dat heeft het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, woensdag verklaard.

Bedrijven rekenen volgens de Fed voorlopig nog niet op herstel. Verbetering komt volgens hen pas tegen het eind van het jaar of aan het begin van 2010.

Lagere activiteit op het gebied van reizen, toerisme en een breed palet aan andere diensten gaan samen met ,,substantiële banenverliezen'', aldus de Fed. Ook in de industriële sector worden sterke dalingen in de activiteit gemeld.

In de financiële sector, die worstelt met grote verliezen, zagen banken ,,verdere dalingen in de vraag naar bedrijfsleningen, een beperkte verslechtering in de kwaliteit van leningen en een aanhoudend tekort aan beschikbaar krediet''.

Consumentenuitgaven blijven op een laag peil, hoewel een aantal districten wat verbetering zagen ten opzichte van de dramatische periode rond de feestdagen.