AMSTERDAM - De Europese beurzen herstelden woensdag na een aantal dagen van stevige verliezen. De aandelen van mijnbouwers en olieconcerns profiteerden van aantrekkende prijzen van grondstoffen en behoorden tot de sterkste stijgers.

De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter, won 9,01 punten, ofwel 4,5 procent en sloot op een stand van 211,58 punten. De MidKap-index klom 3,5 procent tot 281,09 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 3,8 tot 5,4 procent.

Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer denkt dat het herstel niet fundamenteel is en van tijdelijke aard zal blijken te zijn. "We zijn in twaalf handelssessies 21 procent gedaald, dus dat zou toch wel een keer mogen. Het vertrouwen is ver te zoeken. Het wachten is op goede berichten waar we ons aan op kunnen trekken."

Olie
De olieprijs zat de hele dag in de lift en kreeg een extra impuls toen onverwacht bleek dat de Amerikaanse olievoorraden zijn gedaald. Een vat ruwe olie werd 6,5 procent duurder en kostte 44,35 dollar.

De aandelen van de grote Europese olieconcerns profiteerden van de hogere olieprijs. Shell won in de AEX 6,6 procent. In Londen ging BP 4,1 procent omhoog en in Parijs steeg Total 8,9 procent.

Metalen
Ook de prijzen van metalen zaten in de lift. Lood en zink werden duurder en koper bereikte zelfs de hoogste stand sinds november vorig jaar.

Het aandeel van staalconcern ArcelorMittal profiteerde hiervan. De koers steeg in de AEX-index met 12,4 procent. In Frankfurt won het Duitse staalconcern Thyssen Krupp 10,2 procent.

BAM
De grootste stijger van de AEX was bouwer BAM met een plus van 14,3 procent. Het bedrijf publiceert donderdag zijn jaarcijfers over 2008. Supermarktconcern Ahold en vastgoedbedrijf Corio waren met minnen van 0,1 en 2,9 procent de enige dalers van de hoofdindex.

Enkele bedrijven publiceerden woensdag hun jaarcijfers over 2008. Supermarktbedrijf Super de Boer maakte bekend dat de winst in 2008 is verdrievoudigd en werd beloond met een 4 procent hogere koers.

USG People
Uitzender USG People maakte een kwartaalverlies bekend, maar klom desondanks 6,3 procent. De koers van textielfabrikant TenCate schoot 14,3 procent omhoog nadat het bedrijf de boeken had geopend.

Op de valutamarkt stond de euro op 1,2600 dollar, tegen 1,2560 dollar aan het eind van de handelsdag dinsdag.