AMSTERDAM - Mobiel breedbandbedrijf Worldmax verhoogt de downloadsnelheid van het Aerea-netwerk in Amsterdam naar 8 Mbps en later naar 32 Mbps. Het Amerikaanse chipbedrijf Intel voert intussen zijn investering in de Nederlandse Wimax-leverancier op.

Vorig jaar juni ging het Wimax-netwerk Aerea in Amsterdam de lucht in, met een downloadsnelheid van 2 Mbps. De geplande uitbreiding naar andere steden werd opgeschort, maar Worldmax verhoogde per september 2008 de downloadsnelheid voor de hoofdstad naar 5 Mbps.

Nu is dat nog verder opgeschroefd naar 8 Mbps en aan het eind van dit jaar zit er nog een verviervoudiging naar 32 Mbps in de pijplijn, belooft het bedrijf. Het huidige topabonnement is verkrijgbaar vanaf 40 euro per maand. De provider zegt geen datalimiet op te leggen, maar hanteert wel een fair use policy die uitgaat van het gemiddelde gebruik van alle klanten.

Abonnees
Worldmax wil niet kwijt hoeveel abonnees Aerea momenteel heeft. De uitrol naar een landelijk dekkend netwerk zit nog wel in de planning, bevestigt de woordvoerster, en moet medio 2012 voltooid. Eerst zullen andere grote steden aan de beurt zijn, daarna de rest van het land.

Teven blijft het bedrijf voornemens om te bieden op een frequentieblok van de recentelijk wederom uitgestelde 2,6 Ghz-veiling, die nu begin 2010 zal plaats vinden. De te veilen frequentieband heeft veel betere doordringbaarheid (bereik binnenshuis) dan de huidige 3,5 Ghz die Worldmax nu in licentie heeft.

Om een en ander te financieren kondigde de investeerderstak van chipgigant Intel aan de investeringen in Worldmax verder op te schroeven. Welke bedragen hiermee gemoeid zijn, wil het bedrijf niet kwijt.