UTRECHT - Het carnaval in Noord-Brabant en Limburg heeft in 2009 niet geleid tot een hoger ziekteverzuim. In tegenstelling tot in 2007 en 2008 was het uitgesteld ziekteverzuim dit jaar op de maandag na de carnavalsweek niet hoger dan in de periode voorafgaand aan het feest. Dat heeft ArboNed woensdag bekendgemaakt.

Carnavalsvierders melden zich niet altijd direct ziek na het volksfeest, maar soms pas na een paar dagen als de naweeën in de vorm van een verkoudheid of griep de kop op steken. De arbodienst noemt dat uitgesteld ziekteverzuim.

Volgens ArboNed is de huidige recessie de oorzaak van het lagere ziekteverzuim. ,,Door de werkloosheid en de dreiging van werkloosheid melden werknemers zich minder snel ziek'', verklaart een woordvoerder.

Het verzuimpercentage van de werknemers in Brabant en Limburg lag dit jaar op de maandag voor carnaval op 5,7 procent. Op maandag na de carnavalsweek was het percentage zelfs lager: 5,6 procent. Ook het aantal nieuwe ziekmeldingen was voor carnaval hoger dan erna.