AMSTERDAM - Skype wil een vaste plek krijgen op mobiele telefoons. Er is verzet van telco's, zegt Scott Durschlag, coo van Skype op de Cebit in Hannover.

Durschlag riep op de Cebit telco's op om te gaan praten met Skype. "We zijn nog steeds op zoek naar een paar goede operators", aldus de coo in Hannover. Op dit moment heeft het gratis belprogramma meer dan 400 miljoen gebruikers die over het algemeen de pc-applicatie gebruiken. Nu wil Skype inzetten op de mobiele telefoniemarkt. Maar veel sjoege van de telco's is er niet.

Hart
Volgens Durchslag zijn consumenten 'het hart van communicatie'. Daar zouden de operators aan toe moeten geven. Hij ziet een verschuiving van hardware naar software als de spil van communicatie. "Consumenten willen zelf beslissen welke programma's ze kunnen draaien op een telefoon." Nu kan dit vaak niet. "Meer dan zeventig procent van de mobiele telefoongebruikers vindt dat ze te weinig zeggenschap hebben over hun eigen mobiele telefoon", aldus de coo.

Veel telco's knijpen volgens Durschlag het dataverkeer als skype wordt gebruikt. "Vooral uit Duitsland krijg ik heel veel klachten hierover." Durschlag zegt het jammer te vinden dat dit gebeurt. "In de meeste landen zijn ze iets coulanter ten opzichte van onze software." Toch ziet hij ook een lichtpuntje aan de horizon. In tegenstelling tot de eerdere totale afwijzing zouden er telco's zijn die Skype uit eigen beweging verzoeken een samenwerkingsverband aan te gaan. Welke dit zijn is niet bekend.

Inbakken
Skype wil graag deals sluiten met verschillende operators om de software werkend te krijgen op mobiele telefoons. Daarnaast wil hij afspraken maken om Skype in te bakken in verschillende mobieltjes. Dit gebeurt bijvoorbeeld al bij de Nokia N-series. Daarnaast moet er de optie blijven om het programma achteraf te installeren. Tekenend is het verzet van operators Orange en O2 hiertegen.

Naast de verspreiding van Skype via mobiele telefoons zet het bedrijf ook in op video. "Een kwart van alle skypegesprekken bestaat uit videogesprekken", aldus Durchslag. Op nieuwjaarsdag bestond vijftig procent van de Skype-gesprekken uit een videoconversatie. Volgens Duchslag verloopt acht procent van het wereldwijde telefoonverkeer via Skype.

Viraal
De coo greep de CeBIT ook aan om te vertellen dat het goed gaat met Skype. Het bedrijf zou zo'n 550 miljoen dollar per jaar omzetten, per dag komen er 350.000 gebruikers bij. "Die gebruikers komen bijna allemaal viraal binnen." Skype heeft acht kwartalen achtereen winst gemaakt.

Dat geld wordt voornamelijk verdiend met de betaalde service Skype Out. Gebruikers betalen abonnementsgeld voor een Skype Out account en kunnen dan naar vaste en mobiele nummers bellen. Van de kosten die per minuut voor een gesprek worden gerekend krijgt Skype ook een deel. Naast de betaalde service worden er parnerschappen aangegaan. Op de CeBIT maakt Skype bijvoorbeeld bekend samen te gaan werken met Spivox, een dienst die voicemail omzet naar tekst.

Durschlag zegt dat het bedrijf ook werkt aan een bedrijfsapplicatie van Skype. Volgens hem zijn dertig procent van alle Skype-gesprekken afkomstig van kleine en middelgrote bedrijven. Daar wil Skype op inspelen.