AMSTERDAM - Supermarktconcern Super de Boer heeft de verlieslijdende jaren van Laurus van zich afgeschut. Het bedrijf verdrievoudigde de nettowinst, bracht de schulden verder terug en is positief over de toekomst ondanks de economische neergang. Topman Jan Brouwer noemde Super de Boer "een huis op orde".

Woensdag maakte Super de Boer bekend dat de nettowinst in 2008 is uitgekomen op 29 miljoen euro. Dat is bijna drie keer zo veel als in 2007 toen de nettowinst 10 miljoen euro bedroeg. De flinke groei is mede te danken aan een belastingvoordeel van 16 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 25 miljoen euro tegen 21 miljoen euro een jaar eerder.

Het bedrijf gaf geen concrete financiële verwachting. "Het succes in het verleden is geen garantie voor de toekomst", aldus Brouwer. De economische neergang speelt ook Super de Boer parten. "Het gaat hard waaien, maar hoe hard, dat laat zich niet voorspellen."

Consument
Volgens Super de Boer slaan scherpe aanbiedingsacties aan bij de consument die duidelijk op zoek is naar goedkopere producten. Neerlands grootste supermarktconcern Ahold zei maandag nog niet te merken dat consumenten duurdere producten inruilen voor goedkopere varianten of naar zogeheten discountwinkels gaan.

Super de Boer, dat kampt met een duur imago, wil klanten trekken en behouden met het grote assortiment huismerkartikelen en voordeelverpakkingen. "We zullen nog meer prijzen verlagen", aldus Brouwer. "Maar we zullen nooit de goedkoopste supermarkt van Nederland worden." Bovendien gaat het bedrijf komend jaar verder met het moderniseren van het winkelbestand.

Aandeelhouders
Aandeelhouders, waaronder het Franse supermarktconcern Casino met een belang van 57 procent, krijgen geen dividend. Het bedrijf wist het eigen vermogen wel op te stuwen van 51 naar 80 miljoen euro, maar dit is volgens de regels nog onvoldoende om dividend te gaan uitkeren. Brouwer wilde niet zeggen wanneer Super de Boer in staat zal zijn om dividend uit te keren.

Het concern maakte woensdag ook bekend dat de dekkingsgraad van het eigen pensioenfonds beneden het minimumniveau van 105 procent ligt. Deze situatie zal niet leiden tot een aanvullende pensioenlast op de jaarrekening van 2008, aldus Super de Boer. Het pensioenfonds werkt aan een herstelplan.

Hoewel analisten wat teleurgesteld waren in de behaalde resultaten, beloonden beleggers Super de Boer woensdag met een koerswinst. Het aandeel noteerde om 12.20 uur 7 procent hoger op 2,08 euro.