AMSTERDAM - Amazon.com gaat elektronische boeken aanbieden via mobiele Apple-apparaten. Het is de tweede keer deze maand dat Amazon de markt voor de zogenoemde e-books opschudt. Eerder maakte de webwinkel bekend de tweede versie van zijn e-reader Kindle te lanceren.

Bezitters van de iPhone of iPod touch van Apple kunnen een toepassing downloaden waarmee ze toegang krijgen tot de 240.000 elektronische boeken die Amazon aanbiedt.

Volgens het concern zullen de Kindle en de iPhone-applicatie vooral naast elkaar gebruikt worden. Lezers zullen alleen gedurende kortere periodes boeken lezen via hun Apple-apparaat, bijvoorbeeld "wanneer ze ergens in de rij staan of tussen twee vergaderingen in", zo verwacht Amazon. Lezen via de iPhone is in ieder geval een stuk goedkoper, de aanschaf van de Kindle kost 359 dollar.

Shortcovers
Amazon is niet de eerste die elektronische boeken aanbiedt via de iPhone. Eerder deze maand kwam het Canadese Shortcovers al op de proppen met een e-booktoepassing voor de smartphone. Shortcovers is eigendom van Indigo Books & Music, de grootste boekhandelaar in het land, en biedt 50.000 e-books aan.

Ook eReader biedt al een dergelijke applicatie aan. Amazon onderscheidt zich echter van zijn concurrenten door het veel grotere aanbod van digitale boeken.

Eerste hoofdstuk
Hoewel de applicatie gratis te downloaden valt uit de App Store, moet voor de boeken zelf natuurlijk wel betaald worden. Gemiddeld kosten de e-books ongeveer 10 dollar per stuk. Het eerste hoofdstuk van een boek is gratis, wie de rest ook wil lezen, moet eerst zijn portemonnee trekken.

Apple zelf heeft geen interesse in de markt voor elektronische boeken. Steve Jobs, de door ziekte tijdelijk gevelde topman van het bedrijf, schoof de Kindle ooit terzijde met de woorden: "De basis van het hele concept deugt niet, want mensen lezen niet meer."