NEW YORK - De beurzen op Wall Street leken dinsdag te herstellen van een zware beursdag maandag. Maar de Amerikaanse beurzen doken vlak voor het slot toch in de rode cijfers.

De beurzen schommelden tussen plussen en minnen na getuigenissen van minister van Financiën Timothy Geithner en centralebankpresident Ben Bernanke voor het Amerikaanse congres.

De toonaangevende Dow-Jonesindex, die maandag voor het eerst in bijna twaalf jaar onder de grens van 7000 punten sloot, sloot 0,6 procent lager op 6726,02 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 0,6 procent tot 696,33 punten.

De index sloot daarmee voor de eerste keer sinds oktober 1996 onder de 700 puntengrens. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq eindigde op een stand van 1321 punten, een verlies van 0,1 procent.

Bernanke
De ogen van beleggers waren dinsdag vooraal gericht op Bernanke en Geithner. Bernanke verdedigde in een verklaring voor het Amerikaanse congres de laatste reddingsactie voor verzekeraar AIG.

"Ik ben ook kwaad geweest. Het is oneerlijk dat geld gaat naar grote bedrijven. We zitten echter in een situatie waarin we het financiële systeem moeten stabiliseren", aldus Bernanke.

AIG drukte Wall Street maandag nog diep in het rood, na het bekendmaken van een recordverlies en nieuwe miljardensteun van de Amerikaanse overheid. AIG, ooit het grootste verzekeringsconcern ter wereld, krijgt extra staatssteun ter waarde van 30 miljard dollar. Dinsdag liet het aandeel een plus zien van meer dan 2 procent.

Samenwerken
Bernanke zei verder dat de economische vooruitzichten onzeker zijn en drong aan op meer actie om de economie uit de recessie te trekken. Geithner stelde dat president Barack Obama wil samenwerken met het congres aan een plan voor financiële stabiliteit.

General Electric was een van de grote verliezers en bungelde in de onderste regionen van de Dow Jones met een verlies van 7,8 procent. Het concern moet volgens zakenbank UBS extra kapitaal ophalen.

De Amerikaanse doe-het-zelfzaak Home Depot liet voor de tweede dag op rij een forse daling zien, door aanhoudende zorgen over de Amerikaanse huizenmarkt. Het aandeel sloot ruim 5 procent lager.

Ruwe olie
Aandelen van oliemaatschappijen stegen licht door een hogere olieprijs. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg met 3 procent tot 41,37 dollar doordat wordt verwacht dat OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, de productie gaat verlagen. Oliemaatschappij Chevron won 0,2 procent.

In de Nasdaq deden Apple, die een nieuwe computer presenteerde, en Research in Motion, bekend van de BlackBerry, goede zaken. Apple steeg 0,5 procent. Research in Motion won zelfs 3 procent.

Veel aandacht ging ook uit naar de autoconcerns General Motors en Ford, die hun verkoopresultaten van februari bekendmaakten. De verkopen van Ford daalden de afgelopen maand met 48 procent. Het aandeel dook 3,7 procent in de min. Branchegenoot General Motors zag de verkopen dalen met 52,9 procent. Het aandeel noteerde een min van 1 procent.

De euro kostte op de valutamarkt 1,2585 dollar, tegenover 1,2560 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.