WASHINGTON - De Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke begrijpt dat veel Amerikanen woest zijn dat financiële concerns met belastinggeld worden gered. Dinsdag in een verklaring voor het Amerikaanse congres verdedigde hij de laatste reddingsactie voor verzekeraar AIG.

"Ik ben ook kwaad geweest. Het is oneerlijk dat geld gaat naar grote bedrijven. We zitten echter in een situatie waarin we het financiële systeem moeten stabiliseren", aldus Bernanke. Volgens hem is het niet mogelijk de economie weer aan de praat te krijgen zonder redding van de bedrijven.

De laatste tijd is de kritiek op de reddinsplannen sterk gegroeid. Maandag bleek dat verzekeraar AIG 30 miljard dollar extra nodig heeft om te overleven. Dit bedrag kwam bovenop miljarden aan steun die AIG al heeft gekregen.

Bernanke zei verder te verwachten dat de Amerikaanse economie er op termijn weer bovenop zal komen. Volgens de bankpresident zullen de ingrepen van de centrale bank en de stimuleringsmaatregelen de economie stuwen als de financiële crisis eenmaal geluwd is.