AMSTERDAM - Na 27 jaar testen en 11 prototypes heeft de Nieuw-Zeelander Glenn Martin 's werelds eerste 'praktische' jetpack op de markt gezet. De machine, een uit de kluiten gewassen rugzak met daarin twee propellers, heeft een prijskaartje van 100.000 dollar (80.000 euro).

Het is een prijzig apparaat, erkent de ontwerper op de website Livenews.com , "maar hij is een stuk goedkoper dan een Ferarri". De zogeheten Martin Jetpack brengt zijn eigenaar maximaal een half uur in hogere sferen en heeft een parachute 'aan boord' voor eventuele noodgevallen. Omdat het toestel redelijk 'uniek' is, moeten kopers voor ze de sleutel krijgen eerst een brevet halen bij Martin Aircraft Company.

De 113 kilogram zware en 200 paardenkrachten-sterke zuigermotor komt voort uit een ouderwetse jongensdroom. "Op mijn vijfde keek ik naar de Jetsons en Lost in Space, en wilde ik ook een jetpack", aldus de Nieuw-Zeelander.

jetpack

Martin, die hoopt op eenzelfde succesverhaal als de jetski of de sneeuwmobiel, heeft zijn zinnen gezet op de Verenigde Staten maar wacht nog op een nieuwe luchtvaartwet die het mogelijk zou maken om 'microlight'-vliegtuigen als de jetpack overal te laten vliegen.