AMSTERDAM - Nieuw bloed heeft de AEX-index, de hoofdgraadmeter op het Damrak in Amsterdam, niet geholpen uit de negatieve spiraal te komen. Nadat de AEX maandag 5 procent had verloren, sloot de index dinsdag in gewijzigde samenstelling op een nieuw dieptepunt.

Het verlies kwam uit op 6,27 punten (3 procent) bij een stand van 202,57 punten. De MidKap-index verloor ook 3 procent tot 271,66 punten. De beurs in Londen ging 3,1 procent omlaag, de hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt daalden 1 en 0,5 procent.

De samenstelling van de AEX wijzigde dinsdag. Baggerbedrijf Boskalis en luchtvaartconcern Air France-KLM nemen de plaatsen van bankverzekeraar Fortis en uitzender USG People in. Boskalis verloor 6,2 procent, Air France 2,5 procent.

Financiële sector
De financiële aandelen waren net als een dag eerder de grootste verliezers. De markt maakt zich zorgen over de gezondheid van de financiële sector en de effectiviteit van overheidsmaatregelen om de sector te redden.

Bankverzekeraar ING leverde 8,4 procent in, terwijl verzekeraar Aegon 5,6 procent daalde. In de MidKap voerde SNS Reaal het lijstje van dalers aan met een min van 8,2 procent.

Commerzbank
Ook op de andere Europese beurzen stonden de banken onderaan. Commerzbank verloor in Frankfurt 7,2 procent. In Parijs ging Société Générale 3,7 procent omlaag en in Londen daalde Barclays 6,7 procent.

Automatiseerder Ordina stond onderaan bij de middelgrote fondsen in Amsterdam. Het softwarebedrijf maakte voorbeurs een flink verlies over 2008 bekend. Analisten zijn somber over de vooruitzichten voor het bedrijf in 2009. Zelf onthield Ordina zich van een concrete prognose. Het aandeel verloor 8,8 procent.

Olie
De olieprijs daalde 0,9 procent tot 39,80 dollar per vat. Olieconcern Shell daalde mee en sloot met een koersverlies van 4,8 procent.

In de AEX was uitzender Randstad de sterkste stijger met een 2,2 procent hogere koers. Bouwer Heijmans stond in de MidKap aan kop met een plus van 3,8 procent.

De euro noteerde 1,2560 dollar, tegen 1,2580 dollar aan het eind van de handelsdag maandag.