WASHINGTON - De internationale economische recessie brengt ook de armste landen ter wereld in grote problemen en vormt daardoor een sterke bedreiging in de strijd tegen armoede. Dat zei topman Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag.

"Nadat eerst de ontwikkelde economieën werden geraakt en daarna de opkomende economieën, overspoelt de derde golf van de wereldwijde financiële crisis nu de armste en meest kwetsbare landen", aldus Strauss-Kahn.

Op korte termijn is er volgens de IMF-topman 25 miljard dollar aan noodkapitaal nodig om de armste landen door de crisis heen te helpen. Hij waarschuwde echter dat dit bedrag snel kan oplopen als rijke landen de recessie aangrijpen om te bezuinigen op hun hulpbudgetten.

Verslechterd
Het IMF heeft voorlopig 22 ontwikkelingslanden geïdentificeerd die zwaar lijden onder de crisis. Dit aantal kan echter verdubbelen als de wereldeconomie verder verslechterd. De extra fondsen die nodig zijn om de getroffen landen bij te staan kunnen daarbij oplopen tot 140 miljard dollar.

Het IMF maakte dinsdag ook bekend dat het Armenië wil voorzien van een krediet van 540 miljoen dollar (431 miljoen euro) om de gevolgen van de economische crisis te doorstaan. Het land heeft zijn inkomsten de afgelopen maanden sterk zien dalen, onder meer door de forse daling van de prijs van koper, een van de belangrijkste exportproducten van het land.