SAO PAULO - De invoering van de vliegtaks heeft Nederland tot nu toe 900.000 passagiers gekost. Deze reizigers zijn uitgeweken naar vliegvelden waar ze geen extra luchtvaartbelasting hoeven te betalen, vooral in België en Duitsland.

Dat heeft KLM-directeur Peter Hartman dinsdag in Brazilië gezegd in de marge van een bezoek aan vliegtuigfabrikant Embraer. Hij rekent erop dat afschaffing of verlaging van de vliegtaks onderdeel is van het pakket crisismaatregelen dat het kabinet deze weken bespreekt om de economie op gang te krijgen. "Het zou me verbazen als dit er niet tussen zit."

Hartman zei dat binnenkort onderzoek verschijnt waaruit blijkt dat de Nederlandse economie 1,2 miljard euro omzet misloopt door de vliegtaks. De reisbranche presenteerde eind januari een eerste onderzoek naar de gevolgen van de nieuwe belasting, waaruit eenzelfde schadepost naar voren kwam. Volgens Hartman verdient de overheid 250 tot 300 miljoen euro aan de taks.

VNO-NCW
Werkgeversorganisatie VNO-NCW sprak zich in Brazilië ook nogmaals uit tegen de vliegtaks. "Schaf het af, zo snel mogelijk", zei een woordvoerder namens voorzitter Bernard Wientjes. "Het is een onzinnige maatregel." Het bedrijfsleven waarschuwt dat de belasting uiteindelijk ten koste kan gaan van werkgelegenheid in de luchtvaartbranche.

Het kabinet heeft recent laten weten dat het bereid is te kijken naar aanpassing van de omstreden belastingmaatregel.