AMSTERDAM - De Persgroep neemt een belang van 51 procent in PCM Uitgevers en betaalt daarvoor 100 miljoen euro. De twee bedrijven hebben daarover een principeovereenkomst bereikt, zo werd dinsdag bekendgemaakt. Mogelijk wordt een dagbladtitel afgestoten.

De overeenkomst moet PCM in staat stellen de schulden te verlagen. Om de financiële positie verder te verstevigen, zal PCM de komende vijf jaar geen dividend uitkeren aan de aandeelhouders. De bestaande aandeelhouders behouden hun prioriteitsaandeel in de dagbladtitels.

"Deze samenwerking betekent een substantiële versterking voor PCM", lichtte topman Bert Groenewegen toe. Het bedrijf bleef met een torenhoge schuld zitten als gevolg van een mislukt avontuur met de durfinvesteerder Apax en zat daardoor dringend om nieuw kapitaal verlegen.

Volkskrant
PCM is nu voor 90 procent in handen van Stichting Democratie en Media (SDM). Ruim 7 procent is in bezit van de Stichting de Volkskrant, het overige deel is in handen van Stichting De Christelijke Pers. PCM is uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad.

De Persgroep-topman Christian Van Thillo zei trots te zijn om de samenwerking met PCM te mogen aangaan. "Wij zien en erkennen de grote maatschappelijke waarde die PCM en zijn uitgaven in Nederland vertegenwoordigen."

Uitbreiding
De twee uitgevers zijn van plan de activiteiten van PCM te verbreden naar andere media. Om die reden zullen in een latere fase ook de bestaande Nederlandse activiteiten van De Persgroep (Het Parool en Q Music) worden ingebracht in PCM.

PCM en De Persgroep verwachten de transactie in de loop van mei af te ronden. De lopende besprekingen tussen Wegener en PCM over de verkoop van een belang van 37 procent in AD Nieuwsmedia aan PCM worden intussen voortgezet.

NRC
NRC Media (NRC Handelsblad, nrc.next) laat in een reactie weten positief te staan tegenover de overeenkomst van zijn moederbedrijf PCM, maar de krant blijft streven naar meer zelfstandigheid. "We denken dat De Persgroep voor PCM een goede partner is", laat een NRC-woordvoerster dinsdag weten.

"Dit laat onverlet dat, ondanks de nieuwe constellatie, grotere autonomie voor NRC Media belangrijk blijft." De NRC-directie gaat op zo kort mogelijke termijn met de raad van bestuur van PCM praten over autonomiescenario's.

Trouw
De redactie van PCM-krantentitel Trouw staat "licht positief" tegenover de pricipeovereenkomst. "Blijkbaar was dit bedrijf de enige optie, dus we hielden uiteraard rekening met dit akkoord", liet Wilfried van der Bles, voorzitter van de redactieraad van Trouw, dinsdag weten.

Plasterk
Minister Ronald Plasterk (Media) heeft gemengde gevoelens bij de overname, blijkt dinsdag uit een interview in Het Parool. "Ik heb al eerder gezegd dat ik er geen voorstander van ben dat zoveel toonaangevende dagbladtitels bij één partij terechtkomen."

"Dat is niet goed voor de diversiteit. Bovendien is het dan moeilijker om te innoveren. En dat is vooral in deze tijd hard nodig in deze sector", zegt Plasterk in het Parool.

TMG
Telegraaf Media Groep (TMG) 'heeft kennis genomen' van de overeenkomst tussen de uitgevers, maar wil verder niet inhoudelijk ingaan op het nieuws. "Volgende week publiceren we de jaarcijfers en zullen we hier nader op ingaan", aldus een woordvoerder dinsdag.

TMG maakte begin dit jaar bekend geïnteresseerd te zijn in één of meerdere titels van PCM.

De Morgen
De overname van PCM door het Belgische uitgeefconcern De Persgroep zorgt voor zure gevoelens bij de redactie van De Morgen. Bij deze Vlaamse krant, ook onderdeel van De Persgroep, verdwijnen 26 banen, waarvan zestien op de redactie. De Persgroep wil die schrappen om kosten te besparen.

Bultinck steunt het uitgangspunt van topman Christian Van Thillo van De Persgroep dat elke titel op zich rendabel moet zijn. "Ook wij staan daar achter." Maar de overeenkomst met PCM bewijst volgens hem "dat Van Thillo voldoende kapitaal heeft om de problemen bij de Morgen op te lossen".