TOKIO - De Japanse overheid gaat de buitenlandse valuta-reserves aanspreken om binnenlandse bedrijven te ondersteunen. Met het geld zal een kredietfaciliteit worden ingericht die leningen in dollars uitgeeft. Dat heeft de Japanse minister van Financiën Kaoru Yosano dinsdag gezegd.

Veel bedrijven kampen met hoge kosten van herfinanciering van leningen in het buitenland. De maatregel zou vooral steun bieden aan exporterende bedrijven zoals Sony, schrijft de krant International Herald Tribune dinsdag.

Daarnaast gaat Japan de bestaande kredietverlening aan binnenlandse bedrijven uitbreiden van 1 tot 1,5 biljoen yen (circa 15,4 miljard dollar), aldus Yosano.

Toyota
Toyota zou een van de eerste bedrijven kunnen zijn die zou profiteren van de overheidssteun. De autofabrikant heeft een lening aangevraagd bij de Japanse Bank voor Internationale Samenwerking (JBIC). De lening is bedoeld voor het deel van het bedrijf dat consumenten krediet geeft om een auto te kopen.

Toyota vraagt volgens Japanse media vermoedelijk om ruim 1,5 miljard euro, maar maakte het bedrag niet bekend. "Deze stap is bedoeld om onze financiële bronnen te spreiden nu de internationale markt steeds krapper wordt, vooral in de Verenigde Staten", aldus een woordvoerder van de financiële afdeling van Toyota.

Rand van de afgrond
De autofabrikant en analisten benadrukten dat Toyota zeker niet aan de rand van de afgrond staat, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse concurrent General Motors. Het geld is deels bedoeld als herfinanciering van bestaande kredieten.

Toyota verkocht in 2008 meer auto's dan welke fabrikant dan ook. De 77 voorgaande jaren stond General Motors op de eerste positie. Het bedrijf is echter niet ongevoelig voor het financiële tumult dat de wereldeconomie in de ban houdt. De verkopen van nieuwe auto's zakten de afgelopen maanden gestaag in.

Toyota verwacht later dit jaar het eerste verlies sinds 1950 bekend te moeten maken. Het zou volgens bronnen gaan om een operationeel verlies van circa 3,6 miljard euro over het boekjaar dat in Japan loopt van april tot eind maart.