PARIJS - Rijke landen moeten de huidige crisis aangrijpen om hun economieën drastisch te hervormen. Dat stelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkleing (OESO) dinsdag. Lagere belastingen en meer uitgaven voor scholing moeten de westerse landen beter bestand maken tegen toekomstige crises.

"Het debacle op de financiële markten doet niets af aan de voordelige effecten van de door ons aanbevolen hervormingen van goederen- en arbeidsmarkten", aldus OESO-hoofdeconoom Klaus Schmidt-Hebbel.

Hij adviseert landen onder meer de inkomstenbelasting voor de laagste inkomens te beperken en meer geld uit te geven aan snel uit te voeren infrastructurele projecten en scholing voor werknemers. Die hervormingen verzachten volgens hem op korte termijn de pijn van de recessie, terwjl de economische groei op lange termijn wordt gestimuleerd.

Recessie
De huidige recessie is volgens de OESO nog ernstiger dan momenteel wordt verondersteld. "De recessie zal aanzienlijk dieper zijn en langer duren dan het Internationaal Monetair Fonds in januari voorspelde", aldus Schmidt-Hebbel. "Ik denk dat het huidige kwartaal het slechtste zal zijn van allemaal."

In november voorspelde de OESO dat de economieën van haar dertig geïndustrialiseerde lidstaten dit jaar geniddeld met 0,4 procent zouden krimpen. Eind maart komt de organisatie met nieuwe ramingen, die volgens de hoofdeconoom aanzienlijk somberder zullen zijn.

"Dit is zeker de ergste recessie sinds 1946, maar het is niet zoals tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig, toen sommige belangrijke economieën met 20 procent krompen", stelde Schmidt-Hebbel.