AMSTERDAM - Dirk Scheringa denkt dat hij de aangewezen persoon is om de Nederlandse economie uit het slop te trekken. Dit schrijft de Volkskrant dinsdag.

"Ik ben beschikbaar als gevolmachtigd crisisminister op financieel gebied. Binnen een jaar kan ik de Nederlandse economie weer op koers hebben", aldus de DSB-eigenaar.

Volgens Scheringa heeft hij een breed zakenkabinet nodig waarmee hij een jaar lang aan de slag kan. "We staan pas aan het begin van de wereldcrisis, het wordt allemaal nog veel erger. Als we niet hard en op de juiste manier ingrijpen dan kan de crisis nog zeker tien jaar duren", zo meldt Scheringa in een vraaggesprek met de Volkskrant.

Scheringa handelt naar eigen zeggen niet uit eigen belang. "De DSB Bank is gezond en draait op volle toeren ondanks de crisis. Ik plaats me met deze uitspraken boven mijn eigen belang."

ING
Vooral de ING baart Scheringa zorgen. "In de VS krijgen we nog de creditcardcrisis. Dit zal vooral de ING hard treffen, ik maak me dan ook druk om een faillissement van de bank. Nationaliseren lijkt mij de enige oplossing."

Verder denkt de AZ-voorzitter dat burgers rekening moeten houden met een ander welvaartsniveau. "De enorme welvaartsgroei die de afgelopen jaren heeft plaats gevonden zal zich de komende jaren niet doorzetten. De echte gevolgen van de crisis zal de burger later pas merken", aldus Scheringa.