TOKIO - Na de zware verliezen op Wall Street en in Europa op maandag, ging dinsdag ook de aandelenbeurs in Tokio door de knieën. Bankenfondsen zakten in het rood.

De Nikkei-index sloot op 7229,72 punten. Een verlies van 50,43 punten ofwel 0,7 procent. In de ochtend dook de index naar 7088 punten, nog geen honderd punten verwijderd van het diepterecord dat in oktober vorig jaar werd opgetekend.

De Kospi-index in Seoul won juist 0,7 procent en sloot op 1025,57 punten. De Australische All Ordinaries kwam 1 procent lager uit op 3171,4 punten. De Hang Seng-index sloot met een verlies van 2,3 procent op 12033,88 punten.

AIG
De beurzen in New York en in Europa verloren maandag fors nadat bekend werd dat de Amerikaanse verzekeraar AIG een historisch verlies van tientallen miljarden dollar heeft geleden. Ook krijgt AIG opnieuw steun van de overheid. In Japan verloor de Shinsei Bank 3,5 procent en Mizuho Financial 2,8 procent. Mitsubishi UFJ hield het verlies beperkt tot 0,5 procent.

Handelshuizen zoals Mitsubishi Corp (min 2,4 procent) verloren door de lagere olieprijs. Enkele exporterende bedrijven profiteerden van koopjesjagers. Sony kreeg er 4,5 procent bij en Adventest 1,4 procent.

Beleggers reageerden rustig op het nieuws dat autofabrikant Toyota een lening heeft aangevraagd om haar financiële divisie te ondersteunen. Het aandeel verloor 0,3 procent.