AMSTERDAM - Aandeelhouders hebben vrijwel niets gedaan om de huidige crisis te voorkomen en te beheersen. Dat stelt minister Wouter Bos van Financiën in een toespraak op een congres van Eumedion, de belangenvereniging van institutionele beleggers.

"Veel financiële instellingen hebben zich de afgelopen jaren juist opgejaagd gevoeld door hun aandeelhouders", aldus Bos. "De yields en de leverages werden opgedreven, met luchtbellen als resultaat, die alleen gezond konden lijken door financiële risico's te negeren en weg te praten."

De minister is daarnaast niet erg te spreken over het gedrag dat beleggers naar aanleiding van de nationalisatie van Fortis hebben laten zien. "U kunt zich misschien wel voorstellen dat als aandeelhouders van Fortis de Nederlandse Staat aanklagen voor het reddingswerk dat wij voor Fortis moesten verrichten, ik daar met heel gemengde gevoelens in zit."

Kortetermijnbelang
Volgens Bos moeten aandeelhouders zich ervan bewust worden dat het kortetermijnbelang niet zaligmakend is en moeten ze zich inzetten om onderneming en bestuur de toekomst niet uit het oog te laten verliezen.

Niet alleen aandeelhouders krijgen een verwijt, ook Raden van Commissarissen gaan niet vrijuit. "Ook zij hebben minder gedaan om de crisis te voorkomen dan verwacht en zeker minder dan gehoopt", vindt Bos.

Ondanks zijn kritiek ziet de minister niets in een vergaande beperking van de rechten van aandeelhouders bij financiële instellingen. Ook het gebruik van meer beschermingsconstructies wijst hij af.

Lange termijn
Bos ziet meer in lange termijndoelstellingen en het aanscherpen van corporate governance structuren om zwakke plekken te verbeteren.

"Wie zeker ook hun steentje moeten bijdragen zijn de bankiers, de managers en bestuurder van financiële instellingen", zegt Bos. De minister heeft eerder al laten doorschemeren dat hij vindt dat bankiers hun verantwoordelijkheid in deze financiële crisis moeten nemen.