De oprichter van Randstad Frits Goldschmeding noemde intercedent het mooiste vak van de wereld. Maar erg efficiënt is de uitzendwereld helaas niet.

Door Grimbert Rost van Tonningen | PlusPost, opiniekrant voor sociaal liberalen en ondernemers

Wie kent het niet: een verzameling 'uitzendwinkels' op een kluitje gelokaliseerd in een sjiek stadsdeel, zoals in de Amsterdamse van Baerlestraat. Soms een dozijn, soms wat minder, vestigingen binnen een straal van honderd tot tweehonderd meter.

In een provinciestad als Hilversum zijn het er al 11. Allemaal verschillende merken zoals die van de marktleiders Adecco, Randstad en Manpower en vele kleintjes. Het is bijna net zo ouderwets als de vroegere inefficiënte veel te dure bankfilialen, inmiddels al zwaar gesaneerd in de voorbije hoogconjunctuur.

Online
De uitzendbranche deed alsof zijn neus bloedde. In iedere winkel zit een intercedent met enkele personeelsleden te bemiddelen tussen opdrachtgevers/organisaties en mensen die (tijdelijk) willen werken. Het zijn zaken die vaak beter en zeker veel sneller online gedaan kunnen worden, al was het alleen maar omdat onmogelijk ieder specialisme in een kleine winkel aanwezig kan zijn.

Los daarvan is in deze tijd een vestiging - zeker voor een klein merk - onbetaalbaar aan het worden. Er zullen dus op korte termijn honderden filialen moeten sluiten. Misschien zullen zelfs hele concerns verdwijnen

Mooi vak
De romantiek van oprichter van Randstad Frits Goldschmeding is voorbij. Hij noemde intercedent het mooiste vak van de wereld en natuurlijk zit daar wat in, want wat is mooier dan mensen naar plaatsen te bemiddelen waarzij graag naar toe willen. Maar het is te duur geworden voor basisdienstverlening, we krijgen account managers voor grote klanten en verder vooral de 'virtuele intercedent'.

Een klein aantal kantoren blijft over. In de van Baerlestraat waarschijnlijk 2, misschien 3. Nood breekt wet. Randstad kondigde onlangs een grootscheepse reorganisatie aan. In het vierde kwartaal liep de omzet al met 16 procent terug en het ergste van de recessie moet in Europa nog komen en dan praten we in dit geval nog over een sterke partij. Een teruggang van 25 procent in de volgende kwartalen ten opzichte van het vorig jaar als gemiddelde lijkt vrij normaal. In een teruglopende economie is immers tijdelijk personeel altijd als eerste de klos en vliegt er dus massaal uit.

Overheid
Is alles in de branche hetzelfde? Nee er is een algemene- en specifieke sector. In de algemene sector met de grote namen zit vooral een bedrijf als Start-People nog redelijk goed omdat het relatief veel voor de overheid werkt en daar vallen nog weinig klappen. Specialistische bedrijven met namen als Inotiv, Trend, Technicum en Financialforce met veel hooggeschoold personeel zullen grote verschillen kennen.

Als er veel voor de autoindustrie, de bouw en financiële dienstverlening wordt gewerkt is de ellende niet te overzien. In die sectoren moeten rekening worden gehouden met 50 procent terugloop. Maar in de levensmiddelensector zal veel minder sprake zijn van omzet daling, eten moet iedereen.

Overlevers
Het wordt speculeren: wie worden de overlevers? Dat zullen niet alleen de bedrijven zijn die relatief goed zitten op de markt, maar ook die concerns die niet - door bijvoorbeeld recente overnames - zijn overgefinancierd en dus een sterke eigen vermogenspositie hebben. Er wacht ons echter onvermijdelijk een kaalslag in het uitzendwezen nog voor het eind van dit jaar.