SAO PAULO - Premier Jan Peter Balkenende heeft maandag in de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva een bondgenoot gevonden in de strijd tegen protectionisme als antwoord op de wereldwijde financiële crisis.

De twee spraken elkaar in Sao Paulo, waar Balkenende een driedaags bezoek aan Brazilië begon. Lula zei na afloop van het gesprek dat "protectionisme niet het antwoord mag zijn op deze crisis". "Het zal de crisis juist verdiepen."

Nederland en Brazilië zullen hun afkeer van protectionisme en hun pleidooi voor vrije handel gezamenlijk duidelijk maken tijdens de top van twintig belangrijkste geïndustrialiseerde landen en opkomende economieën, begin april in Londen.

Samenwerking
Balkenende liet zondag bij de ingelaste Europese top al weten dat alleen samenwerking tot resultaat kan leiden. Hij stelde tevreden vast dat het Nederlandse bedrijfsleven zich inzet om de banden met Brazilië te versterken.

Met de premier brengt ook een handelsmissie een bezoek aan het land. Volgens Balkenende zijn er voor Nederlandse bedrijven veel mogelijkheden in het grootste Zuid-Amerikaanse land, bijvoorbeeld op terreinen als energie, transport en infrastructuur.

Havens
Verkeersminister Camiel Eurlings vertelde dat Lula openstaat voor samenwerking met Nederlandse bedrijven om dertig havens in Brazilië op te knappen. Er loopt momenteel een aanbestedingsronde voor deze klus.

"We hebben een zeer goede kans", zei Eurlings. Ook liet Lula volgens de minister weten dat er kansen zijn om de luchtvaartmarkt verder te openen "en ook daar de Nederlandse expertise binnen te halen".

Balkenende benadrukte dat de wereldwijde economische en financiële crisis niet mag worden gescheiden van andere problemen, zoals de voedselcrisis, de klimaatverandering en de positie van ontwikkelingslanden. "We moeten onze verantwoordelijkheid nemen", zei hij.