AMSTERDAM - De wereldwijde verkoop van halfgeleiders is in januari opnieuw scherp gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Semiconductor Industry Association (SIA) maandag.

De omzet kwam in de eerste maand van 2009 uit op 15,3 miljard dollar. Ten opzichte van december 2008 is dit een daling van 11,9 procent, ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder zelfs een daling van 28,6 procent.

In december daalde de omzet uit halfgeleiderverkopen al met 22 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Erosie
"De wereldwijde halfgeleiderverkopen in januari, traditioneel een zwakke maand voor de industrie, weerspiegelde een voortgaande erosie van het consumentenvertrouwen en de effecten van de mondiale economische neergang", aldus SIA-president George Scalise. "Bij alle halfgeleiderproducten was sprake van een omzetdaling, aangezien de verkopen van belangrijke aanjagers zoals pc's, mobiele telefoons, auto's en consumentenelektronica onder druk bleven staan."

Scalise merkt echter op de voorraadniveau's zich op een laag peil bevinden en dat er enkele signalen zijn dat het zicht toeneemt.

In de tweede helft van 2008 kwam de omzet in de chipindustrie stevig onder druk te staan. De omzet over heel 2008 kwam uit op 248,6 miljard dollar, bijna 3 procent minder dan een jaar eerder en de eerste omzetdaling sinds 2001.

Somber
De vooruitzichten voor dit jaar zijn somber. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat de wereldwijde verkopen van halfgeleiders in 2009 zullen uitkomen op 194,5 miljard dollar, bijna een kwart lager dan in 2008.

Terugkeer naar groei vindt plaats in 2010, zo verwacht Gartner. Maar het duurt nog tot 2013 voordat het omzetniveau van 2008 voorbij gestreefd wordt.