RIJSWIJK - De AEX-hoofdindex van de beurs in Amsterdam moet vanaf maandag in een nieuwe opstelling proberen op te krabbelen vanaf de laagste stand in zes jaar.

Baggeraar Boskalis en luchtvaartconcern Air France-KLM promoveren naar de belangrijkste graadmeter op het Damrak, ten koste van het gevallen bank- en verzekeringsbedrijf Fortis en uitzender USG People.

Vrijdag eindigde de AEX maar net boven de laagste slotstand van de zogenoemde sluipkrach van 2003. Tijdens de handel werd een dieptepunt van net onder de 215 punten bereikt, waarmee de index op de laagste tussenstand sinds december 1995 belandde. Dat deed een handelaar in Amsterdam vrijdag verzuchten dat het valluik onder de markt lijkt te zijn geopend.

Ahold
Drie hoofdfondsen brengen de komende week verslag uit over 2008. Maandagochtend in alle vroegte presenteert supermarktconcern Ahold zijn financiële resultaten. Na de beter dan verwachte omzetcijfers die al bekend zijn gemaakt, gaan analisten uit van solide winstcijfers. Later in de week is de beurt aan bouwconcern BAM en bodemonderzoeker Fugro.

Ook een reeks middelgrote en kleinere bedrijven geven inzicht in hun boeken over 2008. Maandag zijn dat vastgoedbedrijf VastNed en ingenieursbedrijf Arcadis. Later presenteren onder meer ook softwarebedrijf Ordina en maritiem dienstverlener Smit Internationale hun resultaten. Donderdag staan bovendien de jaarcijfers van niet-genoteerde bedrijven als Rabobank en Essent op de agenda.

HSBC
Ook uit het buitenland komen bedrijfsresultaten die de markt in beweging kunnen zetten. Zo komt de Britse bank HSBC maandag met de jaarcijfers over 2008. Britse media meldden dit weekeinde dat het concern opnieuw miljardenafschrijvingen heeft moeten doen op met name zijn Amerikaanse activiteiten. Ook zou HSBC voor ruim 12 miljard pond aandelen willen uitgeven.

Op macro-economisch vlak springt vooral de banengroei in de Verenigde Staten eruit. Het ministerie van Arbeid maakt vrijdag bekend hoeveel banen de economische recessie vorige maand heeft gekost. Analisten gaan gemiddeld uit van een aantal van 600.000. Dat zouden er weer meer zijn dan in januari.